Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΘΕ.ΦΥΛ.ΙΣ.

 
 

 
 
 


Το διατμηματικό προπτυχιακό πρόγραμμα για ΘΕματα ΦΥλου και ΙΣότητας προσφέρει νέο κύκλο
μαθημάτων στα πλαίσια του θερινού προγράμματός του:

Φύλο, Μετανάστευση, Κοινωνικά Κινήματα
Φύλο και Ψυχολογία
Φύλο, Τέχνη, Λογοτεχνία
Η Έμφυλη Κατανομή των Ρόλων στην Κοινωνική και Ιδιωτική Ζωή

Φύλο, Μετανάστευση, Κοινωνικά Κινήματα

Επιστημονική Ευθύνη και Διδασκαλία: Δρ. Καμπούρη Ελένη
Έναρξη Μαθημάτων: 7 Ιουλίου
Μέρες και ώρες διδασκαλίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 18.00-21.00
Αίθουσα διδασκαλίας: Πανεπιστημιούπολη Φιλοσοφική Σχολή, Αίθ. 823
 

Περιγραφή:

Η θηλυκοποίηση της μετανάστευσης δεν αποτελεί απλά ένα στατιστικό φαινόμενο αλλά μια πολύπλοκη δυναμική που καθορίζει την καθημερινή ζωή μας, επηρεάζοντας και αναδιαμορφώνοντας τις σχέσεις φύλου στον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο. Σκοπός του μαθήματος είναι να προσφέρει τα βασικά εφόδια σε φοιτήτριες και φοιτητές για την κατανόηση της έννοιας του φύλου ως κοινωνικής σχέσης και την ανάπτυξη κριτικής σκέψης γύρω από τις διχοτομήσεις αρσενικού/θηλυκού, ιδιωτικού/δημοσίου, εαυτού/άλλου, πολίτη/μετανάστη μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα έμφυλων πρακτικών στις διαδικασίες της μετανάστευσης και των κοινωνικών κινημάτων.

Ποιες μορφές παγκόσμιων ανισοτήτων οδηγούν στη δυναμική αυτή; Ποιες είναι οι έμφυλες διαστάσεις τους; Ποια είναι τα ιδιαιτέρα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες που μεταναστεύουν; Ποια είναι τα στερεότυπα που σχετίζονται με τη μετανάστευση και το φύλο; Είναι οι μετανάστριες θύματα παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης προσώπων ή δυναμικές γυναίκες που ταξιδεύουν για μια καλύτερη ζωή; Ποιες είναι οι πρακτικές που υιοθετούν οι μετανάστριες για το ξεπέρασμα των εθνικών και έμφυλων συνόρων; Ποια είναι τα νέα κοινωνικά κινήματα που σχετίζονται με τη δυναμική του φύλου και της μετανάστευσης;

Η θεωρητική προσέγγιση είναι ποιοτική και βασίζεται στην έννοια του κοινωνικού φύλου, θέτοντας ως δεδομένο ότι το φύλο δεν είναι μια φυσική/βιολογική αλλά μια κοινωνικά διαμορφωμένη κατηγορία κοινωνικής ανάλυσης. Το πρωταρχικό πεδίο ανάλυσης είναι η διαπλοκή του φύλου, της κοινωνικής τάξης, της φυλής και του έθνους (intersectionality).

Κάθε μάθημα θα περιλαμβάνει μια παρουσίαση που θα καταλήγει σε μια ομαδική συζήτηση γύρω από προσωπικά βιώματα, σκέψεις, απόψεις και γνώσεις σχετικά με το θέμα της ημέρας. Ένα μάθημα θα αφιερωθεί σε συνάντηση και συζήτηση με εκπροσώπους γυναικείων μεταναστευτικών οργανώσεων στην Ελλάδα. Οι διδασκόμενες/οι θα βαθμολογούνται με βάση την συμμετοχή τους στο μάθημα, καθώς και με μια γραπτή εργασία το θέμα της οποίας θα συμφωνηθεί με την υπεύθυνη του μαθήματος.