Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΘΕ.ΦΥΛ.ΙΣ.

 
 
 
 

Γλώσσα και φύλο [Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας 1]

Το μάθημα αυτό, το οποίο εντάσσεται στον επιστημονικό χώρο της Κοινωνιογλωσσολογίας, εξετάζει τη σχέση γλώσσας και φύλου. Συγκεκριμένα, διερευνά το γυναικείο και τον ανδρικό γραπτό και προφορικό λόγο ως πολιτισμικά και ιδεολογικά προσδιορισμένο, σε επίπεδο κειμενικό. Εξετάζει επίσης τις επικοινωνιακές στρατηγικές των δύο φύλων απέναντι σε άτομα του ιδίου και διαφορετικού φύλου και τους τρόπους ανάγνωσης ή κατανόησης του λόγου και του κειμένου

 

 

 

από άνδρες και γυναίκες, ενώ διερευνά το σεξισμό στη γλώσσα και στον καθοριστικό της ρόλο στη διαμόρφωση της ταυτότητας του φύλου και της κοινωνικής ανισότητας την οποία η γλώσσα εγγράφει. Αναλύονται διαφορετικού τύπου κειμενικά είδη, λ.χ. από το χώρο της διαφήμισης, από περιοδικά έντυπα ευρείας κατανάλωσης, από το διαδίκτυο και από το χώρο της εκπαίδευσης (μαγνητοφωνημένους διαλόγους μεταξύ διδασκόντων-διδασκομένων, συμβατικό και ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό, μαγνητοφωνημένες ή βιντεοσκοπημένες διαλέξεις από άνδρες και γυναίκες επιστήμονες).

Επιστημονική Ευθύνη: Καθηγήτρια Μαρία ΣηφιανούΔιδασκαλία: Δρ Αδαμαντία Κόρδα

Προαπαιτούμενα μαθήματα: Κανένα
Μέγιστος αριθμός φοιτητών: 100
Ειδικές απαιτήσεις για την παρακολούθηση του μαθήματος: Άριστη γνώση της Αγγλικής, επειδή το μάθημα προσφέρεται στην αγγλική γλώσσα.

Κριτική ανάλυση λόγου και φύλου [Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας 3]

Το μάθημα αυτό ανήκει στον χώρο της φεμινιστικής γλωσσολογικής θεωρίας, στο διεπιστημονικό πεδίο της κριτικής ανάλυσης λόγου, και υιοθετεί μια κοινωνιοσημειωτική οπτική. Στόχος η διερεύνηση των γλωσσικών τρόπων με τους οποίους ο λόγος ως πολιτισμική πρακτική εγγράφει, δομεί και διαφοροποιεί την πραγματικότητα που αφορά το φύλο και ειδικότερα τη θέση της γυναίκας και του άνδρα στο χώρο της οικογένειας, της εκπαίδευσης και της εργασίας. Αναλύονται επιλεγμένα κείμενα προφορικού και γραπτού λόγου σε επίπεδο λεξιλογικό, μορφοσυντακτικό, φωνολογικό, σημασιολογικό και πραγματολογικό. Χρησιμοποιούνται σώματα κειμένων [corpora] προσβάσιμα μέσω του διαδικτύου, όπως λ.χ. από συζητήσεις στην αγγλική Βουλή, διάλογους μεταξύ γιατρών και των ασθενών τους, δικαστικές και αστυνομικές εκθέσεις, κείμενα της δημόσιας διοίκησης και δημοσίων υπηρεσιών. Στόχος είναι η αποκάλυψη των ιδεολογικών μηχανισμών που χρησιμοποιούνται χτίζοντας την φυλική υποκειμενικότητα και συγκεκριμένου τύπου σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου και διαφορετικού φύλου. Παράλληλα, πρόθεση είναι να γίνουν σαφείς στο κοινωνικό υποκείμενο οι εναλλακτικές πρακτικές που θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε διαφορετικού τύπου κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις.

Επιστημονική Ευθύνη: Καθηγήτρια Βασιλική Δενδρινού
Διδασκαλία: Δρ. Αδαμαντία Κόρδα
Προαπαιτούμενα μαθήματα: Γλώσσα και Φύλο και Ανάλυση λογου ή Κοινωνιογλωσσολογία ή Πραγματολογία
Μέγιστος αριθμός φοιτητών: 100
Ειδικές απαιτήσεις για την παρακολούθηση του μαθήματος: Άριστη γνώση της Αγγλικής, επειδή το μάθημα προσφέρεται στην αγγλική γλώσσα.

Φύλο και εργασιακές σχέσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης [Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης 3]

Η αποδέσμευση των ΜΜΕ από το κρατικό μονοπώλιο στα τέλη της δεκαετίας του '80 επέφερε ραγδαία αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων στο δημοσιογραφικό επάγγελμα και οδήγησε σε χαλάρωση και έντονο ανορθολογισμό στις εργασιακές σχέσεις του κλάδου. Σε έναν τόσο απορρυθμισμένο επαγγελματικό χώρο είναι αναμενόμενο η θέση των γυναικών όχι μόνο να υποβαθμίζεται, αλλά και να βιώνει επιπρόσθετες κοινωνικές διακρίσεις.Το μάθημα αποσκοπεί να εξετάσει την εξέλιξη των σχέσεων απασχόλησης στο χώρο των ΜΜΕ με γνώμονα το φύλο, να αναλύσει τις δυνατότητες που προσφέρονται στις γυναίκες για επαγγελματική σταδιοδρομία στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα καθώς επίσης στα νέα μέσα ψηφιακής τεχνολογίας. Επίσης στοχεύει να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων και του διαδικτύου αναφορικά με τη μελέτη του φύλου και των εργασιακών σχέσεων στα ΜΜΕ.

Ανάμεσα στα θέματα που θα εξεταστούν είναι:
Η κοινωνική διάσταση του φύλου στην Ελλάδα, ιστορική αναδρομή
Επισκόπηση της εξέλιξης των εργασιακών σχέσεων στα ΜΜΕ
Η ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας και ειδικότερα στα ΜΜΕ
Επαγγελματική εκπαίδευση και εξειδίκευση στο δημοσιογραφικό επάγγελμα
Ανάλυση της αγοράς εργασίας στα ΜΜΕ και ειδικότερα:
  - έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα
  - παροχή υπηρεσιών διαδικτύου
  - πολυμέσα
  - διαφημιστικές εταιρείες
  - εταιρείες παροχής υπηρεσιών πολιτιστικής διαχειρίσεις
Συνθήκες απασχόλησης των γυναικών στα ΜΜΕ
Κοινωνικές διακρίσεις του φύλου και δυνατότητες αντιμετώπισής τους

Επιστημονική Ευθύνη: Αναπληρώτρια καθηγήτρια Ρόη Παναγιωτοπούλου
Διδασκαλία: Δρ. Πόπη Διαμαντάκου, Δρ. Χρύσα Παϊδούση
Συμμετοχή στη διεξαγωγή του μαθήματος: Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Π. Παπαδιά
Προαπαιτούμενα μαθήματα: Κανένα
Μέγιστος αριθμός φοιτητών: 35

Πολιτισμική διαχείριση στην κοινωνία των πληροφοριών και επιδράσεις στη γυναικεία απασχόληση [Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης 4]

Η λειτουργία των οργανώσεων και επιχειρήσεων σε συνθήκες παγκόσμιας αγοράς επηρεάζεται από τις εξελίξεις στις τεχνολογίες των πληροφοριών και τις νέες συνθήκες ανταγωνισμού που επιβάλλει η παγκοσμιοποίηση, με αποτέλεσμα να απαιτείται επαναδιατύπωση των στόχων και σύσταση νέων δομών οργάνωσης. Τα στελέχη και οι εργαζόμενοι σε υπερεθνικές επιχειρήσεις επιβάλλεται να συνεργάζονται καθημερινά με άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων, διασπαρμένα σε όλον τον κόσμο. Οι παράγοντες αυτοί αλλάζουν ριζικά τις σχέσεις απασχόλησης, τις απαιτήσεις σχετικά με τα προσόντα των εργαζομένων και τις προοπτικές για επαγγελματική εξέλιξη. Επιπλέον, πολλές δουλειές εκτελούνται με τηλε-εργασία. Εργασίες συνήθως υποστηρικτικού χαρακτήρα, που διεκπεραιώνονται κυρίως από γυναίκες, εμπίπτουν ολοένα και συχνότερα στις κατηγορίες αυτές. Οι εργαζόμενοι πρέπει να διαθέτουν πολύ καλές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών και αυξημένες δεξιότητες στην πολυπολιτισμική επικοινωνία.Το μάθημα αποσκοπεί να εξετάσει την εξέλιξη των σχέσεων απασχόλησης σε τέτοιες συνθήκες και να αναλύσει τις δυνατότητες που προσφέρονται στις γυναίκες να οικοδομήσουν επαγγελματική σταδιοδρομία.

Ανάμεσα στα θέματα που αποσκοπεί να καλύψει είναι:
Ιστορική εξέλιξη της δομής των οργανώσεων
Νέες συνθήκες απασχόλησης, ευέλικτες μορφές εργασίας, επαγγελματικός επαναπροσανατολισμός, νέες κατευθύνσεις της εκπαίδευσης
Νέες ειδικότητες και δεξιότητες των απασχολουμένων με χρήση των νέων τεχνολογιών
Βασικές αρχές οργανωσιακής επικοινωνίας
Επιδράσεις της κουλτούρας στη διοίκηση, πολυπολιτισμικό μάνατζμεντ
Διαδικασίες μάθησης στις οργανώσεις, διαχείριση της γνώσης
Διαπραγμάτευση, διαχείριση στρες
Μελέτες περιπτώσεων σε επίπεδο οργανώσεων και κλάδου επαγγελμάτων

Επιστημονική Ευθύνη: Αναπληρώτρια καθηγήτρια Ρόη Παναγιωτοπούλου
Διδασκαλία: Δρ. Κορίννα Πατέλη
Συμμετοχή στη διεξαγωγή του μαθήματος: Υποψ. Διδ. Αναστασία Σωτηριάδου, Μεταπτυχιακός φοιτητής Ν. Νικολόπουλος, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Π. Παπαδιά
Προαπαιτούμενα μαθήματα: Κανένα
Μέγιστος αριθμός φοιτητών: 35